Vilka skruv?

altan-illu

1. Rätt val av infästning för montering av bärlina

Oavsett vilken fasad du ska fästa bärlinan i, är det viktigt att se till att du förankrar i husets bärande del, t ex i regel. Nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka på, beroende på vilken fasad du har.

Infästning av bärlina i Träfasad


trafasad
Om bärlinan ska fästas i en träfasad, montera i bakomliggande trä- stomme/-regel.
Använd Träskruv HEX™, en modern version av den traditionella franska träskruven. Med HEX™ får du ett starkare montage, och mindre risk för sprickbildning vid skruvning.

ESSVE TRÄSKRUV HEX, 45-150mm
prod_hex-liggande

Infästning av bärlina i Tegel

tegelfasad
Att fästa bärlinor i tegelfasader som är bärande, går oftast utan problem. Är det däremot en skalmur, måste du ta reda på hur stor belastning den är byggd för att klara.Montage i de nedre lagren är mindre riskfyllt, men ska bärlinan fästas högre upp, måste du vara försiktig.
I vissa fall kan det vara bäst att fästa bärlinan i husets stomme istället. Använd Fasadplugg GXL.

ESSVE FASADPLUGG GXL, 100-240mm

prod_fasadplugg_liggande

Infästning av bärlina i Lättbetong/Leca

lattbetongfasad
Putsade fasader är oftast av lättklinker eller lättbetong. Förväxling kan ske med putsade fasader gjorda av hålsten, håltegel eller tegel. I dessa fall ska man gå på instruktionen tegel/håltegelfasad ovan. För lättbetong/lättklinkerfasad är det viktigt att försöka komma så djupt som möjligt in i stenen, du ska helst passera stenens centrum. Vår lättbetongskruv Heavy Load är en ny smart infästning som skruvas djupt rakt in i lättbetongen, dvs ingen förborrning krävs.

ESSVE LÄTTBETONGSKRUV
HEAVY LOAD, 185-210mm

prod_lättbetongskruv_liggande

Infästning av bärlina i Betongfasad

betongfasad
Det mest tacksamma materialet att fästa bärlinan i är betong. Tänk på att nyare grunder är beklädda med en frigolitsarg som kan se ut som betong. När du borrar märker du att det bara är ca 1 cm är betong, följt av ca 10 cm frigolit. Men därefter kommer det återigen betong och du måste därför se till att förankra bärlinan i det inre betonglagret. Vi rekommenderar ESSVE Fasadplugg GXL eller ESSVE Expander.

ESSVE EXPANDER, 50-244mm
golden-A

ESSVE FASADPLUGG GXL, 100-240mm
prod_fasadplugg_liggande

2. Skruv till Vinkelbeslag, hålplattor samt balkskor

ankarskruv-actionFör ett snabbt och korrekt montage av vinkelbeslag, hålplattor och balkskor rekommenderar vi ankarskruv framför ankarspik. Det är dock viktigt att inte ”överdra” skruven. TX20 bits krävs.

ESSVE ANKARSKRUV, 40mm
prod_ankarskruv-liggande

 

 

 

 

3. Skruv för Skarvning och ändskruvning

Vid skarvning av reglar och vid ändskruvning av stomme, är det viktigt att välja en skruv med lite kraftigare dimensioner. Eftersom en trästomme alltid rör sig, kan en för klen dimension äventyra livslängden och styrkan hos infästningen. För reglar, använd ESSVE Träskruv Hex™ och vid ändskruvning, ESSVE Träskruv Cutters®.

ESSVE TRÄSKRUV CUTTERS, 30-300mm
prod_träskruv_liggande

ESSVE TRÄSKRUV HEX, 45-150mm
prod_hex-liggande

 

4. Större Altan, Starkare trallskruv

Vid större konstruktioner (över 60 m2) förekommer mer rörelser/expansioner av virket. Var därför noggrann med att välja en rostfri skruv i en dimension som klarar att virket både vrider sig och sväller. Vi rekommenderar ESSVE Torpedo Max III, efterföljaren till Sveriges bästa trallskruv enligt Testfakta.

ESSVE TORPEDO MAX III
ROSTFRI A2, 42-115mm

prod_torpedo-maxIII_liggande

 

5. Montage i Berg och Sten

ECM-actionRätt val av infästning för montage av stolpskor i sten eller berg är ECM Ankarmassa. För ett korrekt montage, se vår instruktionsfilm på www.essve.com/cm

ESSVE ECM ANKARMASSA
ECM_prod

 

 

 

ROSTFRI
rostfri-2

• Pooldäck

• Stora altaner [över 60 m2]

• Kust & havsmiljö

• Trall i t ex teak, cumaru & lärk

CORRSEAL

 corrseal-2

• Altan upp till 60 m2

• Staket & plank

 

Stabilt utan gung
Regla c/c 60 cm och använd virke som är minst 28 mm tjockt. Varje trallbräda ska ligga över två fack/tre reglar, dvs minsta längd blir 120 cm.
Snygga ändar
Även om det tar lite extra tid, blir slutresultatet mycket bättre om du rensågar varje ändskarv. Använd impregneringsolja vid ändträet för att motverka sprickbildning.
Ha koll på bredden
Mät alltid varje trallbräda då den varierar mellan 11,9 – 12,4 mm i bredd. För snyggt slutresultat bör hela radens förlängning ha samma virkesbredd.
Tänk på att virket sväller
Oavsett hur fuktigt virket än är, bör du alltid ha distans mellan varje bräda eftersom virket både kan resa sig, vrida sig och svälla ytter-ligare på bredden. Har du otur kan skruven då gå av (skruvbrott).
Rakt och snyggt
Eftersom bredden på trallbrädorna kan variera med några millimeter, underlättar det om du markerar vid varje meter. Använd penna eller snörslå. Märker du att brädorna inte ligger helt i linje med dina markeringar, kan du allt eftersom enkelt öka mellanrummet mellan brädorna. Då får du garanterat ett rakt och liksidigt tralldäck, och du slipper ”fuljustera” på slutet.
Pooldäck
Bygger du pooldäck eller bryggor ska all infästning och skruv vara rostfri A2. Vid förborrning får inget borrstål finnas kvar i träkonstruktionen, då minsta lilla stålspor kan skapa fula skador/märken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Shopping Cart0

Varukorg